Gör rent i hängrännorna

– När du kontrollerar taket, inspektera även runt skorstenen, ventilationshuvar, takfönster och infästningar, till exempel till takstegen. Ålder och snö och is kan skada dessa så det uppstår sprickor där regn- och smältvatten kan söka sig in.

Rensa även bort mossa och lövrester i hängrännorna. Igentäppta hängrännor kan på sikt skapa såväl fasad- som grundproblem. Rinner vatten inte bort som det ska, kan rost skada och förstöra rännsystemet.

Är det inte tomt i hängrännan eller stupröret när frosten kommer så kan den expanderade isen skada hängrännan och få stupröret att spricka. När sedan våren kommer rinner vattnet ut genom hålet och skadar fasaden. Eller så kan lövgegget få regnvattnet att rinna ”uppströms”.

– Har du otur hittar vattnet en bakväg in i fasaden eller taket.

Om hängrännor eller fotplåtar är trasiga måste de bytas, liksom spruckna plastrännor. Är skadorna inte alltför allvarliga och det går att reparera tillfälligt, så kan det vara bra att vänta med att byta dem till våren eller sommaren. I samband med bytet kan du nämligen passa på att måla om takfotsbrädan som kan vara mycket svår att komma åt annars.

1 reaktion på ”Gör rent i hängrännorna”

  1. Pingback: Tvätta tak – Banker-Fo

Kommentarer är stängda.