Håll skorstenen fågelfri

Förr hölls skorstenen varm och torr av 800 grader varm rök från oljepannan. Moderna olje- och pelletspannor når ofta inte över 200 grader. När regnet inte torkas ut – det handlar om runt 500 till 1 000 liter regn om året – blir konsekvensen att skorstensfogar och puts släpper. Detta måste lagas. För att tillfälligt hindra en trasig skorsten från att falla i bitar, klä in den i hönsnät.

Skorstenen är många villors lunga där varm och fuktig luft ventileras ut ur huset genom självdrag. Om fåglarna byggt bo i ventilationskanalerna hindras luften att komma ut. Se även över ventilationskanaler och skorstenspipa och rensa bort gamla fågelbon som täpper till – passa på vintertid när fåglarna flyttat eller tidig vår när boet är tomt.

Använd handen eller en gripklo, alternativt ta bort boet den andra vägen t ex genom att binda fast ett järnspett – gärna med nedåtvända hullingar som knäcker grenarna – i en lina och fösa ner boet till ett ventilationsgaller längre ner, och ta ut boet den vägen. Sedan bör du täcka över skorstenen med exempelvis ett rostfritt galler. Passa också på att få skorstenen sotad. Ett tak på skorstenen som skyddar mot nederbörd är bra, speciellt i äldre hus där man bytt till modernt uppvärmningssystem.

1 reaktion på ”Håll skorstenen fågelfri”

  1. Pingback: Taktvätt | Crille021's Weblog

Kommentarer är stängda.